Botaninis augalo pavadinimas: Paprastoji žemuogė – Fragaria vesca L.
Šeima: Erškėtiniai – Rosaceae Juss.
Liaudiški pavadinimai: brižė, raudonoji uoga, sprakšė, žeminė
Žemuogė
Aprašymas. Paprastoji žemuogė – daugiametis žolinis 5-20 cm aukščio augalas. Turi trumpą, rusvą šakniastiebį su pridėtinėmis šaknimis. Išaugina “ūsus”, kuriais vegetatyviškai dauginasi. Lapai ilgakočiai, sudėtiniai, iš trijų kiaušiniškų, dantytų lapelių. Viršutinė lapų pusė beveik plika, apatinė – plaukuota. Stiebas status, plaukuotas, užsibaigiantis keletu žiedų viršūnėje. Žiedai balti, sukrauti skydiškame žiedyne. Žydi gegužės-birželio mėn. Peržydėjusi žemuogė užaugina skaniausias miško “uogas” – netikrus raudonus vaisius, kurių paviršiuje subręsta daug smulkių sėklų. Šios sėklos ir yra tikrieji vaisiai – riešutėliai.
Paplitimas. Lietuvoje savaime auga 3 žemuogių rūšys: šlaitinė, miškinė ir paprastoji. Labiausiai paplitusi paprastoji žemuogė. Ji auga visoje Lietuvoje: miškuose, ypač kirtimuose, retmėse, pamiškėse, pievose, šlaituose. Mėgsta derlingą, drėgną dirvožemį, saulėtas vietas.
Vaistinei žaliavai taip pat tinkanti miškinė žemuogė (Fragaria elatior Ehrh. arba Fragaria moschata Duch.) labai reta. Paprastąją žemuogę reikia skirti nuo šlaitinės žemuogės (Fragaria viridis Duch.), vadinamos tiesiog braške, kad nepririnkti priemaišų. Pastaroji turi stambesnius lapus. Vaistinei žaliavai tinka daržuose auginama paprastosios žemuogės remontantinė forma (Fragaria vesca var. semperflorens Ser.). Ji žydi ir dera visą vasarą.
Vaistinė žaliava. Žemuogių lapai (Fragariae folium) renkami žydėjimo metu, o vaisiai (Fragariae fructus) jiems prinokus – birželio-liepos mėn.
Jauni lapai skinami rankomis be lapkočių ar su trumpais lapkočiais. Džiovinama paskleidus plonu sluoksniu, pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje. Gerai išdžiovinti žemuogių lapai būna susisukę, sveiki ar aptrupėję, su neilgesniu nei 1 cm lapkočiu, silpno kvapo. Viršutinė lapų pusė žalia, apatinė – pilka, plaukuota.
Vaisiai (Fragariae fructus) renkami be taurelės, apvytinami ir džiovinami specialiose džiovyklose 45-55 °C temperatūroje. Tinkamai išdžiovinti vaisiai – tai tamsiai raudonos spalvos, kvapios, rūgštoko, salstelėjusio skonio “uogos”.
Veikliosios medžiagos. Lapuose yra rauginių medžiagų, flavonoidų, eterinio aliejaus, glikozidų, alkaloidų, cukrų, daug vitamino C, B grupės vitaminų, karotinoidų, fosforo druskų, salicilo rūgšties.
“Uogose” yra 10-15 % cukrų, fitoncidų, organinių rūgščių, pektinų, daug vitamino C, B grupės vitaminų, folio rūgšties, karotinoidų, rauginių medžiagų, daug kalcio, kalio, magnio. Sėklytėse daug geležies, kuri pasisavinama prieš valgant sutrynus pačias sėklytes.
Preparatai. Lapai: Užpilai. Įeina į vitamininių vaistažolių mišinių sudėtį.
Vaisiai: Užpilai. Sultys, sirupai. Uogienės.
Poveikis. Lapai pasižymi sutraukiančiu, šlapimą varančiu, prakaitavimą skatinančiu, medžiagų apykaitą gerinančiu ir organizmą stiprinančiu poveikiu.
Indikacijos. Efektyvi priemonė podagrai gydyti. Liaudies medicina pataria vartoti esant viduriavimui, peršalimui, cukraligei, skalauti gerklę ir burną esant gerklės ar burnos ertmės įvairiems uždegimams. Dar lapai gali būti vartojami tiesiog kaip juodosios arbatos pakaitalas. Tuo tikslu žemuogių lapus reikia prieš džiovinimą fermentuoti, kad įgautų malonų kvapą ir skonį.
Žemuogių “uogos” – vitaminų šaltinis ir tinka avitaminozei gydyti. Taip pat jas patariama vartoti esant podagrai ar šlapimo takų akmenligei, hipertonijai, mažakraujystei, aterosklerozei, gydyti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, gerinti apetitą. Nerekomenduomama valgyti žemuoges “ant tuščios širdies”, nes kartais gali pasireikšti vėmimas, dusulys. Liaudies medicina uogas pataria vartoti ir kaip prieškirmėlinę priemonę.
Iš uogų išspaustos sultys pasižymi antiseptiniu poveikiu. Jomis tinka skalauti burną ir gerklę esant dantenų uždegimui ar faringitui, šalinti dantų akmenis. Žemuogių kaukėmis gydomi riebios odos spuogai.
Kontraindikacijos. Nevartoti nėštumo metu, esant skydliaukės hiperfunkcijai, alergijai žemuogėms ar kitiems Rosaceae šeimos augalams (pvz, avietei, abrikosui). Nerekomenduojama vartoti į alergijas linkusiems asmenims.
Lapų užpilas
1 valg. šaukštas smulkintų žemuogių lapų užpilamas stikline verdančio vandens ir palaikoma 1 val., kad prisitrauktų, nukošiama. Geriama po ½ stiklinės 3-4 kartus per dieną.
Uogų užpilas
2 valg. šaukštai šviežių žemuogių vaisių užpilami stikline verdančio vandens. Palaikoma 2 val. Geriama po ½ stiklinės 3-4 kartus per dieną.
Teksto komentarai