Alkoholatūros ir intraktai

Jei šviežioje augalinėje žaliavoje yra per mažai sulčių jų išspaudimui, tada galima gaminti alkoholatūrą. Alkoholatūra (lot. Alcoholatura arba Alkoholatura ex herba   recente recente recente    recente) - tai etanolinė ištrauka, kuri gaunama šviežią žaliavą ekstraguojant alkoholiu. Tuo tikslu 1 dalis augalinės žaliavos užpilama 5 dalimis 80-95 % etanolio ir palaikoma apie 14 dienų  kambario temperatūroje. Tada ištrauka perkošiama.

Alkoholatūra panaši į tinktūrą. Skiriasi tik tuo, kad alkoholatūros ruošiamos šviežios augalinės žaliavos, o tinktūros - iš džiovintos. Alkoholatūros daugiausia naudojamos homeopatijoje.

Jeigu gauta alkoholatūra pašildoma iki 80 °C temperatūros ir gaminama etanolinė ištrauka užverda, toks preparatas jau vadinamas intraktu (lot. Intracta arba Alkoholaturae stabilisatae).

Dažniausiai ruošiami intraktai:
Gudobelės žiedų (Crataegi intractum);
Melisos žolės (Melissae intractum);
Jonažolės žolės (Hyperici intractum);
Nesubrendusių kaštonų sėklų (Aesculin intractum);
Valerijono šaknų (Valerianae intractum).