Alkoholatūros ir intraktai
Jei šviežioje augalinėje žaliavoje yra per mažai sulčių jų išspaudimui, tada galima gaminti alkoholatūrą. Alkoholatūra (lot. Alcoholatura arba Alkoholatura ex herba
Alkoholatūra panaši į tinktūrą. Skiriasi tik tuo, kad alkoholatūros ruošiamos šviežios augalinės žaliavos, o tinktūros - iš džiovintos. Alkoholatūros daugiausia naudojamos homeopatijoje.
Jeigu gauta alkoholatūra pašildoma iki 80 °C temperatūros ir gaminama etanolinė ištrauka užverda, toks preparatas jau vadinamas intraktu (lot. Intracta arba Alkoholaturae stabilisatae).
Dažniausiai ruošiami intraktai:
Gudobelės žiedų (Crataegi intractum);
Melisos žolės (Melissae intractum);
Jonažolės žolės (Hyperici intractum);
Nesubrendusių kaštonų sėklų (Aesculin intractum);
Valerijono šaknų (Valerianae intractum).